Slezsák József
1945-2021

Gregó Lajos

 

Archívum 2017

MIKULÁS GALVÁCSON 2017. DECEMBER 1-ÉN.
2017. december 08.
Fotó: Filó Gergő

IDŐSEK ÉS BETEGEK NAPJA GALVÁCSON 2017.11.11.
2017. december 08.
Fotó: Filó Gergő

GALVÁCSI 1956-OS EMLÉKMŰ ÁTADÁSA,56-OSOK TANÖSVÉNY AVATÁSA
2017. október 20.
Készült az 56-os Emlékbizottság támogatásával

56-os Tanösvény avató túra képei:
https://drive.google.com/drive/folders/0B73fpos04ZaWaWNtdkItQmVhUUE

Galvács Községi Önkormányzat, valamint a „Galvácsért” Baráti Kör Egyesület szervezésében 2017. október 20-án a Bükk 900 Természetbarát Egyesület közreműködésével az 1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulója alkalmából a Bódva-völgyi Ötvenhatosok Tanösvényen emléktúrát szervezett, majd ünnepélyesen átadták a falu központjában újonnan épített emlékművet, és felavatták az Október 23. Teret. Az emléktúrára a sűrű ködös idő ellenére is mintegy 170 iskolás érkezett:Szögligetről, Miskolcról, Edelényből, Szendrőről. A túrázók így a kísérőikkel, meghívott vendégekkel, galvácsiakkal együtt közel 200-an indultak útnak a tanösvényen. A legfiatalabb résztvevő Albert Tamásnak: a Bükk 900 elnökének hátán, babahordozóban utazott, az alig 9 hónapos Albert Áron Zsigmond volt. Az útvonalon egy-egy kopjafánál emlékeztek a 56-os eseményekre, hősökre. A túra csúcsán: A Görög-bérc tetőn, a már felszállt ködnek köszönhetően, szemet gyönyörkedtető panoráma, csodálatos látvány fogadta a túrázókat, akik megkoszorúzták a "Bódva-völgyi 56-osok Emlékművét és a Kilátópontot. A túrázókat a célbaérkezést követően Galvács Község Önkormányzata forró teával, és gulyással látta vendégül. Ebéd után a túrázók, a meghívott vendégek, helyi érdeklődők jelenlétében átadták az 1956-os emlékművet és felavatták a galvácsi főteret, mely az Október 23. Tér elnevezést kapta.

A térre érkező ünneplőket a Szendrői Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági zenekarának élő térzenéje fogadta. Lázók Melinda műsorvezető köszöntötte a megjelenteket majd 3 művész adott műsort:

 • Pozsolt Éva
 • Kovács Balázs
 • Kiss Tivadar

Ünnepi köszöntőt mondott:

 • Slezsák József polgármester
 • Demeter Zoltán országgyűlési képviselő
 • Révész Máriusz a Kerékpározásért és Aktív kikapcsolódásért felelős Kormánybiztos megemlékezett az 1956-os Forradalom és Szabadságharcról
 • Dr. Hatvani Zoltán Galvács és környékének 56-os eseményeire emlékezett.

Emlékművet megáldotta: Ferenc Károly esperes, Benke András tiszteletes

Az ünnepi megemlékezés végén az emlékművet megkoszorúzták:
1 Az Edelényi Járás Munkatanács Elnökének és tagjainak tábláját:

 • Dr. Hudák Zita és Horváth Dénes: az Edelényi Járás Hivatal és Föld Hivatal vezetői
 • Dr. Hatvani Zoltán és családja
 • Dr. Eggenhoffer Balázsné, Hatvani Ildikó
 • Loj Balázs és Hadábos Pál
 • Kovács Gyuláné: Tömöl Éva
 • Slezsák József Galvács polgármestere
 • Németh István Galvács alpolgármestere

2 Galvács emléktábláját: Pálinkás János és Pálinkás Pálné
3 Edelény Finke emléktábláját: Bodnár Jánosné és Pálinkás Béláné
4 Szendrőlád emléktábláját: Dr. Osvát István és Osvátné Kocsis Magdolna
5 Rudolftelep emléktábláját: Rozlozsnik Jánosné és Rozlozsnik János
6 A Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének tábláját: Simkó Béla és Simkó Béláné

A bensőséges ünnepséget követően a szervezők a meghívott vendégekkel állófogadáson folytatták a baráti beszélgetést, az 56-os eseményekre emlékezést.


MEGHÍVÓ AZ 1956-OS EMLÉKMŰ ÁTADÁSÁRA,56-OSOK TANÖSVÉNY AVATÁSÁRA
2017. október
A KÉPEKRE KATTINTVA A MEGHÍVÓ NAGYOBBAN IS OLVASHATÓ!

18-ik GALVÁCSI FALUNAP
2017. augusztus 6.

Immár 18-ik alkalommal rendezte meg Galvács Önkormányzata, és a Galvácsért Baráti Kör Egyesület a GALVÁCSI FALUNAPOT a Szabadidő Parkban.
A rendezvény Főzőversennyel és a Törley Kupa kispályás labdarúgással indult. A műsorvezetői feladatokat Lázók Melinda látta el.
A baráti társaságok kedvelői a bográcsok körül sürögtek-forogtak, míg a sportot kedvelők a sportpályánál szurkoltak a csapataiknak.
A rendezvényhelyszínen a szendrői Egészségfejlesztési Iroda munkatársai vércukor és vérnyomás mérést is végeztek. A fiatalabb korosztály csillám tetoválással és arcfestéssel szépítették magukat. Úgy a gyerekek, mint a felnőttek egyaránt megcsodálták a Borsodi Motorosok Egyesületének jármű csodáit.
A színpadi produkciók kezdéseként a Szendrői Református Általános Iskola Néptánc Csoportja szórakoztatta a közönséget.
14 órakor Slezsák József polgármester falunapi gondolatai után Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, mindenkinek áldott ünneplést kívánva. A képviselő úr baráti beszélgetések közben maga is rápattant az egyik motor csodára. Az ünnepi köszöntők után Németh István alpolgármester kihirdette a Főzőverseny és a Törley Kupa eredményeit, majd átadta az emléklapokat.

Főzőverseny helyezései:

1. Motorok (chilisbab)
2. Filó József (vaddisznó pörkölt)
3. Köteles János
(vaddisznó pörkölt)
4. Molnár Csaba (vaddisznó pörkölt)

Törley Kupa/Kispályás labdarúgás/ eredménye

1. Galvács csapata

2. Szendrő csapata

A szórakoztató műsorok közben Galvács Község Önkormányzat ünnepi ebéddel,igény szerint választott italokkal, a forróságban üdítőleg hatott fagyival vendégelte meg Galvács település lakosságát. A nyári forróságban a színpad előtt folyamatosan ment a vízfüggöny melyet a kicsik és a nagyok egyaránt nagyon élveztek. A nagy melegben óriási fegyelmezett magatartást tanúsított Tomori József és két kicsi lánya, akik korukat meghazuttolva lovas és kutyás bemutatóval kötötték le a vendégek figyelmét, akik tapssal ismerték el a két talpraesett kislány bámulatos lovas-és kutyás bemutatóját.17 óra után Szandra és Attila testvérpár és táncosaik ismert magyar slágerekkel, mulatós nótákkal szórakoztatták a közönséget, melynek ritmusára többen táncra is perdültek. Meglepetés produkcióként az Önkormányzat munkatársai a település lakossága nevében köszönetet mondtak Slezsák József polgármesternek a falunapi rendezvény megszervezéséért, a kellemes kikapcsolódás, a tartalmas szombat délutáni programért, aki meghatódva fogadta a munkatársak kedves szavait.
A rendezvény záró programjaként Bányai Gábor zenéjére beindult a falunapi buli, melyen nagyon kellemesen szórakoztak a galvácsiak és meghívott barátaik.
Köszönet a rendezvény szervezőinek, támogatóinak és a lebonyolításban közreműködőknek!
Támogatók

Molnár Csaba vállalkozó
Bódvavölgyi Vadásztársaság
Várdombi Hubertusz
Vadásztársaság
Slezsák Arnold Zsolt
Id. Filó József családi vállalkozó
HA-FERSPED
Dinamikus Útépítő Kft
Borsodi Tachográf Kft

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GALVÁCSON
2017. augusztzus 6.

2017. július 18-21 között kézműves foglalkozást szerveztek a helyi gyerekeknek a Faluházban.


Tájékoztató a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének megkezdéséről
2017. június 02.

Tájékoztató a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének megkezdéséről

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Galvács Község Önkormányzata a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény alapján elkészíti a teljes településre vonatkozó Településképi Arculati Kézikönyvet, valamint a kézikönyvre alapozottan megalkotja a Településképi Rendeletet.

Településképi arculati kézikönyv Tovább részletek»


Megépült "Az 56-os Forradalom és Szabadságharc vidéki emlékhelye Galvácson"
2017. május 16.
Az emlékhely az 56-os Emlékbizottság támogatásával épült:
Megépült Galvács község központjában "Az 56-os Forradalom és Szabadságharc vidéki emlékhelye Galvácson". Galvács Községi Önkormányzat a megvalósításhoz az 56-os Emlékbizottsághoz benyújtott pályázatával 2 000 000.-Ft támogatást nyert. Az emlékhely arculatával illeszkedik a faluközpontjának arculatához, emeli a templom-tájház-bolt-faluház-egészségház által körbezárt faluközpont megjelenését.

ÉPÍTŐK
SLEZSÁK JÓZSEF PM IRÁNYÍTÁSÁVAL
IFJ. DEDICS PÁL ÉS A KÖZMUNKÁSOK
A JÁRÁSI MUNKÁSTANÁCS ELÍTÉLT VEZETŐI

CSALÁDI ÉS GYERMEKNAPI RENDEZVÉNY GALVÁCSON
2017. május 16.

2017. május 13-án 10 órától Családi és Gyermeknapi rendezvényt tartottak Galvácson a Galvács Sport és Szabadidőparkban a Galvácsért Baráti Kör Egyesület és Galvács Községi Önkormányzat szervezésében.
Programok voltak:
-gyermekeknek meglepetés műsor
-szabadtéri játékok
-ugrálóvár
-kispályás labdarúgó torna

A jó hangulatot a képgaléri fotói bizonyítják. A felnőttek a gyereknapot szalonnasütéssel zárták.


HAGYOMÁNYOS DISZNÓTOR GALVÁCSON
2017. február 25.
Immár hetedik alkalommal rendezte meg igazi, hagyományos farsangi disznótoros rendezvényét Galvács Község Önkormányzata a galvácsi vállalkozókkal karöltve 2017. február 25-én a Galvácsi Szabadidő Parkban. A rendezvényre az önkormányzat dolgozói a helyi vállalkozók és családjuk, valamint meghívott vendégeik vettek részt, mintegy 50 fővel. A szombat reggeli picit csípős hideg sem riasztotta el a vállalkozó kedvű embereket, akikhez 8 órakor érkezett Borsodszirákról a már szalmával megperzsel, megtisztított szakszerűen kettéhasított mangalica. A disznóvágási- és feldolgozási munkákban jártas férfiak és a disznótoros házias ételek elkészítésében rutinos női csapat egy-egy kupica zamatos házi pálinkával köszöntötték a megérkezett röfit. Az idő javult, a hangulat emelkedett, és a kezek pedig szorgalmasan jártak. A gyors felmelegedésnek köszönhetően a szabadtári disznófeldolgozásra rendkívül ideális idő alakult ki, így a nemrég felépült és a munkára berendezett garázsból, rövidesen mindenki a szabadba költözött ki és itt csinálták a munkájukat. Miközben a férfiak megkezdték a disznó darabolását, közben az asszonyok a konyhában szorgoskodtak, pucolták a zöldségeket az ebédhez, a hurka és kolbásztöltéshez szükséges alapanyagokat. Az előkészületek mellett ínycsiklandozó illatokat árasztva óriás tarjaszeletek sültek, melyet a vendégek hazai házi pálinkával megalapozva, gőzölgő forralt borral rásegítve reggelire, tízóraira folyamatosan fogyasztottak.
A környéken szakértelméről híres böllér irányításával, több vállalkozó segéd közreműködésével folyamatosan végezték a hentesmunkákat. Az épület előtt 3 üst alatt lobogott a tűz, melyekben a hurkához abálták a belevalókat, sütötték a zsírt, de a harmadikk üst körül sürgött-forgott a legtöbb asszony, és innen szálltak a legcsodálatosabb illatok, mert a friss húsból, húsos csontból főzött húslevesnek nincs párja.
A kinti főzés mellett bent a régi hagyományos sparhelten sült a pecsenye, párolódott a hordós káposzta. A férfiak darálták a húst a kolbásznak és a belsőségeket a májashurkának. A böllér gyors keverések, folyamatos kóstolások után elkészítette az alapanyagokat, majd megtöltötték a kolbászt és a hurkát, elkészítették a fűszeres sült vért, az abált szalonnát, és készülődött a csapat a jól megérdemelt ebédhez.

A munkavégzés közben folyamatosan érkeztek a meghívott vendégek is. A galvácsi vállalkozók vidám csapatát Demeter Zoltán országgyűlési képviselő is meglátogatta.
Az ünnepi asztalnál a meghívott vendégeknek és az élvezetes munkában megfáradt csapatnak Slezsák József polgármester mondott pohárköszöntőt. Megköszönte a helyi vállalkozók egészéves támogatását és az együttműködésüket, külön a disznóvágásban való munkájukat, melynek köszönhetően az önkormányzat és a vállalkozók kapcsolata nem kizárólag az adók pénzmozgására korlátozódik, sokkal inkább a baráti kapcsolatokra az egész éves együttműködésre épül. A vendégeknek a közösen elkészített étel elfogyasztásához jó étvágyat, a továbbiakban jó szórakozást, és kellemes kikapcsolódást kívánt. A vendégek ebédre hagyományos disznótoros ételeket fogyasztottak: „testes” orjalevest csigatésztával, zamatos sült húst dinsztelt káposztával, főtt burgonyával, sült májas hurkát és roppanós sült kolbászt.
Bányász Gábor jóvoltából a jó ebédhez szólt zene és a nóta is, és megkezdődött a tánc, a mulatozás, mely éjfélig tartott. A hagyományos disznóvágásból hazainduló vendégek disznótoros kóstolóval indultak útnak. Így telt el nagyon kellemes hangulatban az idén is a galvácsi farsangi disznótor, melynek megszervezéséért és lebonyolításáért köszönet valamennyi közreműködőnek, külön köszönet az önkormányzat dolgozóinak, a helyi vállalkozóknak a jó hangulatért, a finom ízekért és a példátlan vendégszeretetért.
FARSANG GALVÁCSON!
2017. február 11.
Fotó: Filó Gergő

Archívum: 2021|2020| 2019|2018|2017|2016|2015|2014|2013|2012|2011|2009>|Főoldal

© 2004 - 2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató